Ravinteet

Ravinteet ovat kaiken kasvun edellytys. Ravinteita tarvitaan, jotta saisimme ruokaa ja materiaaleja esimerkiksi vaatteisiin ja paperiin. Ravinteista fosfori ja typpi ovat tärkeitä ruoantuotannossa, koska ne ovat kaliumin ohella pääravinteita kasveille.

Pääravinteita, typpeä, fosforia ja kaliumia kasvi tarvitsee määrällisesti eniten. Maaperän mikrobit sitovat ilmassa olevaa typpeä kasveille käyttökelpoiseen muotoon. Kasveissa typpi sitoutuu lehtivihreään, joka on yhteyttämisen keskeinen tekijä. Fosfori on sitoutunut maaperään ja veteen, josta kasvit ottavat sen hyötykäyttöön kasvattaakseen maanpäällisiä osiaan ja kehittääkseen juuristoaan. 

Kaliumia kasvi tarvitsee muiden ravinteiden kuljetukseen solujen suola- ja vesitasapainon säätelyä, eli osmoosia hyödyntäen. Tarvitsemansa kaliumin kasvi ottaa maaperän maanesteestä. Kasvien kautta typpi, fosfori ja kalium siirtyvät ravintoketjussa ylöspäin. Eläinten kasvulle ja terveydelle typpi, fosfori ja kalium ovat yhtä tärkeitä kuin kasveillekin.

Typpi

Typpi on alkuaine, jota on ilmakehässä 78%. Typpi esiintyy erilaisina yhdisteinä myös maaperässä ja vesistöissä.

Fosfori

Fosfori vapautuu ravintoketjuun fosfaattikivestä rapautumisen seurauksena. Kasvit ottavat fosforin suoraan maaperästä ja vedestä.

Tutustu myös planeetan rajoihin ja sen osa-alueisiin. Kaiken ollessa tasapainossa me, luonto ja ympäristö pysyvät kunnossa.